خارش پوست سر یک مشکل نسبتا رایج هم در زنان و هم درمردان است که در هر بازه سنی دیده میشود. این مشکل شایع در فراد مختلف به اشکال گوناگون و همره با علایم دیگری ممکن است دیده شود. خارش سر حتی اگر بسیار جزیی و ناچیز هم باشد باز هم نشانه این است که اختلالی در سلامت و ی بهداشت پوست سر به وجود آمده است.
در برخی موارد خارش سر نشانه یک بیماری مزمن است که هرچه سریعتر نیاز به درمان دارد. همچین در بسیاری از مورد خارش سر منجر به ریزش مو میشود که میتواند بسیار ناراحت کننده باشد . بنابراین بهتر است خارش سر را جدی بگیریم. دراین مقاله به علتهای خارش سر و سپس درمانهای آن خواهیم پرداخت. ب ما همراه باشید.

علت خارش سر در زنان و مردان
علت خارش سر میتواند عوامل مختلفی باشد .برای درمان خارش سرابتدا باید به دنبال علت خارش پوست سر بگردید تا بتوانید درمان مؤثر و کابردی را برای حل آن بیابید. قبل از هر چیز لازم است نوع پوست سر خود را بشناسید، علائم ثانویه را شناسایی کنید و روتین پمرقبتهای مو خود را در نظر بگیرید.. سادهترین و مطمئنترین روش برای درمان خارش سر این است که به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
در ادامه به رایج ترین علتهای خارش سر میپردازیم:
1- شوره سر (Dandruff)
شوره سر یکی از رایج ترین و ابتدایی ترین دلایل خارش پوست سر است. در روند درمان خارش پوست سر، پزشک به این پوستهها توجه میکند. از نظرظاهری و نظافت هم رسیدگی و درمان شوره، مساله مهمی است. تجمع سلولهای مرده پوست سر که بهصورت پوسته پوستههای سفید رنگی از پوست جدا میشوند، شوره نامیده میشود. شوره سر مشکل خاص و خطرناکی نیست و بهجز خارش پوست سر، عوارض دیگری هم ندارد. افراد در هر سنی با این مشکل روبرو میشوند.دلیل بروز شوره میتواند استرس، شرایط آب و هوایی، نحوه مراقبت از موها، میزان شستشو و میزان حرارت آب، نوع شامپو، شانه نکردن موها بهصورت مرتب، برخی بیماریها و مواردی از این دست باشد. شوره سر یا به صورت خشک دیده میشود یا چرب. در فصلهای سرد، به دلیل سرد و گرم شدن پوست، شوره خشک ایجاد میشود.
این شورهها ریز و سفید هستند و گاهی باعث بروز خارش در سطح پوست سر میشوند. معمولا این نوع شوره با استفاده از شامپوهای ضدشوره یا ماساژ با روغنهای گیاهی بهبود پیدا میکند. شوره چرب ماهیتی متفاوت دارد. در زیر پوست سر، یک ماده روغنی مرطوب کننده بهنام “سبوم” وجود دارد که چربی پوست سر را کنترل میکند. گاهی میزان زیاد سبوم تولید شده، باعث تجریک پوست سر و ایجاد شوره میشود. این شورهها نسبت به شوره خشک، کمی بزرگتر بوده و حالتی روغنی و زردرنگ دارند. گفتیم که خارش پوست سر، یکی از عوارض شوره است. پس نیاز به درمان این عارضه برای رفع مشکل خارش، امری ضروری است.
استفاده از شامپوهای ضدشوره موجود در بازار بهترین راهکار درمان شوره سر است. شامپو ضد شوره پروبیوتیک مناسب موهای خشک سریتا و شامپو ضدشوره پروبیوتیک مناسب موهای چرب سریتا در کنار تونیک ضد شوره T1 سریتا بهترین پکیج ضد شوره موجود در بازار است که میتوانید با بهترین قیمت از فروشگاه آرایشی و بهداشتی حنارا تهیه فرماید.

2- عفونت قارچی
یکی دیگر ازدلایل خارش سر، وجود قارچهای پوستی است. عفونت قارچی عوارضی شبیه به شوره دارد. بر اثر این عارضه روی پوست سر لکههای قرمز رنگی ایجاد میشود و خارش زیادی دارند. این عفونت کاملا مسری است و ممکن است از فردی که مبتلا به این عارضه باشد، این قارچ به پوست سر شما منتقل شود. عفونت قارچی گاهی علاوه بر حضور روی پوست سر، وارد فولیکول مو شده و باعث ریزش موی فرد میشود. درمان این نوع عفونت، باعث از بین رفتن خارش و مشکلات آن خواهد شد.
برای درمان قارچ سر باید از محصولات و داروهای دارای فرمولاسیون ضد قارچی استفاده شود. تونیک ضد شوره T1 سریتا یک تونیک ضد شوره و ضد قارچ است که با فرمولاسیونی منحصر به فرد، با خواص ضد قارچی و ضد خارشی طراحی گردیده است که تأثیر بهسزایی در درمان و کنترل شوره و درماتیت سبورئیک دارد. همچنین بهواسطه اسپری بودن، قابلیت استفاده برای پوست نقاط مختلف بدن را دارد.

3- آلرژی یا حساسیت پوستی
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که پوست حساس دارید و بدنتان نسبت به محصولات مختلف پوست و مو و یا مواد غذایی مختلف عکسالعملهای غیرمعمولی نشان میدهد یا دچار بیماری آسم هستید، خارش پوست سرتان میتواند به دلیل آلرژی و حساسیت پوستی باشد. برخی از انواع پوسته سر به صورت طبیعی حساستر از باقی افراد هستند.
در بسیاری از محصولات مانند شامپو، اسپری مو یا انواع حالتدهندهها موادی به کار برده شدهاند که میتوانند به عنوان ماده حساسیتزا عمل کنند. برای درمان این نوع از خارش سعی کنید روتین غذایی و بهداشتی یکسانی داشته باشید. از مصرف مواد بهداشتی و آرایشی مو که دارای رایجه های مختلف هستند بپرهیزد.
4-شپش
این باور قدیمی که شپش فقط در محیطهای کثیف رشد میکند را فراموش کنید. شپش معمولا از سر به سر منتقل میشود. به همین دلیل در مدارس یا مهدهای کودک که بچهها احتمال قرار دادن سرهایشان کنار هم زیاد است این اتفاق کاملا طبیعی است. زمانیکه یک نفر از اعضای خانواده درگیر شپش شوند چنانچه اقدامات اولیه صورت نگیرد به تمام افراد خانواده منتقل میشود. بنابراین اگر افراد خانواده شما به صورت مسری دارای خارش هستند احتمال شپش بالاست.
شپشها موجودات بسیار ریزی هستند که بهخوبی خود را در لابلای موهای فرد مخفی میکنند و باعث خارش و خشک شدن پوست سر میشوند. شپش با گاز گرفتن پوست سر، بزاق خود را در این قسمت جا میگذارد که باعث خارش میشود.
اگر پوست سر خشک نیست و شوره هم روی آن دیده نمیشود اما خارش کلافه کندهای بهخصوص در هنگام شب وجود دارد، ممکن است پوست سر شما میزبان شپش باشد! شپشها بهراحتی و با شامپوهای مخصوص از بین خواهند رفت.
4- خشکی پوست سر
پوست سر نیز مانند سایر قسمتهای پوست بدن ما باید میزان مشخصی از رطوبت داشته باشد. همانطور که خشکی بیش از ااندازه در پوست صورت باعث التهاب و مشکلت پوستی میشود پوست سر ما نیز همینطور است. گاهی پوست بهطور طبیعی چربی کمی داشته و خشک است. این خشکی روی پوست سر، باعث خارش میشود. مرطوب و چرب نگه داشتن پوست سر باعث میشود که خارش آن کم شود. بر عکس اگر بهدنبال راهکاری برای درمان خشکی و خارش پوست سر نباشید، این خشکی هر روز بیشتر شده و با افزایش خارش، کلافگی شما نیز بیشتر خواهد شد. برای درمان خشکی پوست سر میتوانید از روغن تراپی برای افزایش رطوبت رسانی به پوست استفاده کنید.

6-لیکن پلان (Lichen planus)
بیماری لیکن پلان یک بیماری پوستی و خود ایمنی است که به صورت ژنتیکی منتقل میشود. این بیماری با ضایعات پوستی و خارش همراه است ولی معمولا بعد از مدتی بهبود مییابد و عوارض آن دائمی نیست. وجود این بیماری روی پوست سر، باعث ریزش سکهای موهای سر میشود. این بیماری خیلی شایع نیست و افراد به دلایل محدودی ممکن است دچار آن شوند و البته قابل درمان است و جای نگرانی وجود ندارد.
7-تعریق زیاد
یکی از مواردی که باعث بروز خارش پوست سر میشود، تعریق زیاد در ناحیه پوست سراست. بعضی از افراد از ناحیه سر بیشتر عرق میکنند.خصوصا این مشکل در ورزشکاران بسیار رایج است. این تعریق باعث افزایش چربی پوست سر شده و یک مکان بسیار خوب برای رشد قارچها فراهم خواهد شد. برای درمان این نوع از خارش پیشنهاد میشود که بلافاصله پس ار فعالیتهای روزانه سنگین مثل ورزش دوش گرفته شود و از شوینده های مناسب استفاده شود.
8-پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که سبب ایجاد لکههای متورم، قرمز و ملتهب روی سطح پوست میشود. این بیماری واگیردار نیست و از فرد دیگری منتقل نمیشود. درمان های متفاوتی برای پسوریازیس پوست سر وجود دارد. بعضی افراد با استفاده از شامپوهای دارویی یا سایر درمانهای بدون نسخه بهبود مییابند.
اگر پسوریازیس پوست سر پس از استفاده از این نوع درمان ها همچنان باقی بماند، متخصص پوست میتواند به شما کمک کند.
رفع علایم پسوریازیس حتی برای آنها که دچار نوع حاد آن شدهاند یا برای مدت طولانی علائم این بیماری را داشتهاند، با یاری متخصص پوست طولانی نخواهد بود. متخصصان پوست میتوانند به افراد دچارشده به خارش، پوسته پوسته شدن پوست سر، ریزش مو و خونریزی ناشی از پسوریازیس کمک کنند.
شامپو آنتی پسوریازیس سریتا از اجزاء و مواد مؤثرای تشکیل شده است. که با مکانیسم های کارآمد، علاوه بر درمان و رفع علائم بیماری، مانع از عود و بازگشت آن می شود.این شامپو برای درمان پسوریازیس سر تحت حاد و مزمن توصیه می شود.شامپو آنتی پسوریازیس سریتا به گونهای فرموله شدِه است، که با قدرت اثر بالا و مکانیزم های مختلف، قادر به از بین بردن عوارض ناشی از پسوریازیس پوست سر می باشد.
9-استرس و مشکلات عصبی
استرس بخصوص در نوجوانان میتواند اباعث یجاد خارش هی شدید پوستی و همچنین د ر ناحیه سر شود.خارش شدید پوست سر، بدون نشانههایی از بثورات پوستی یا سایر واکنشهای پوستی، میتواند نشانه مشکل عصبی باشد. پزشک شما ممکن است مشکل نوروپاتی را مطرح کند. نوروپاتی اصطلاحی پزشکی است که برای اشاره به مشکلات عصبی ناشی از آسیب، بیماری یا اختلال در کارکرد اعصاب به کار میرود. بیماریهایی مانند دیابت و زونا ممکن است بر روی اعصاب تأثیر بگذارند.
10-واکنش به محصولات مراقبت مو
پوست ناحیه سر ما هر روز در معرض انواع شوینده ها با شستشوی و محصولات زیبایی و آرایشی مانند انواع ژل های سر، تافت، نرم کننده ها و حالت دهنده و سپری های مختلف قرر میگیرد. این مسئله که در میان این همه مواد شیمیایی یکی از آنها به پوست سر اسیب بزند بسیار رایج است پوست طبیعی سر آسیب میبیند و اسیدیته آن به هم میریزد. مواد شیمیایی که گاهی به درستی هم شسته نمیشوند، موجب ریزش مو، خشکی و خارش پوست سر میگردند. همچنین به دنبال استفاده بیش از حد از شامپو و نرمکنندههای مو حساسیتهای تماسی هم افزایش پیدا میکند. هیچ تضمینی نیست که شامپوی مخصوص شما برای همیشه مشکلی ایجاد نکند، همانطور که پیش از این گفتیم برخی از آلرژنها به مرور زمان حساسیت را بروز میدهند.
چه زمان برای خارش پوست سر به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که خارش پوست سرتان پس از گذشت چند روز از بین نرفت و با ریزش مو، زخم، درد یا خارش شدید همراه بود، باید جهت معاینه و درمان به یک پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید که خارش سری که به خاطر عفونت قارچی، شپش یا بعضی از شرایط خاص دیگر به وجود آید، بدون درمان و به صورت خود به خود از بین نخواهد رفت.
هنگامی که برای درمان خارش پوست سر به پزشک مراجعه میکنید، پزشک معالج شما علاوه بر معاینه فیزیکی، ممکن است قسمتی از پوست سر شما را به عنوان نمونه بردارد؛ این نمونه در آزمایشگاه، برای بررسی وجود قارچ، باکتری یا شپش مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. البته بسیاری از پزشکان با یک معاینه دقیق و بررسی سوابق پزشکی شما، میتوانند علت خارش پوست سرتان را تشخیص دهند.