حتما برای شما هم پیش آمده است که لکه های قهوه ای کوچک یا بزرگ روی پوست خود ببینید.لکه های قهوه ای روی پوست بدن یک مشکل شایع پوستی است که ممکن است بجز ظاهر نه چندان دلچسب خود مشکلی برای فرد ایجاد نکند اما ممکن است نشانهای از یک بیماری جدیتر داخلی باشد. مناطقی مانند پشت دست، روی صورت، پشت کمر، گردن و حتی ساق پا شایع ترین محل هایی است که این لکه ها ایجاد میشوند. لکههای قهوه ای در افراد سفیدپوست، مسن و همچنین کسانی که بیشتر در معرض آفتاب قرار دارند، شایعتر است؛ علت اصلی و کلی ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست تولید بیش از حد معمول ملانین (رنگدانه طبیعی چشم، پوست و مو) در لایه بالایی سطح پوست است. دلایل مختلفی میتواند باعث تولید بیش از حد ملانین شده و علت لکه های قهوه ای روی پوست باشد.
اگر میخواهید درباره علت به وجود آمدن این لکه ها و راهکارهای درمانی آنها بیشتر بدانید وجواب درستی برای این سوال بیابید که آیا اصلا باید نگران این چنین لکه هایی باشیم یا خیر را بدانید در ادامه مقاله همراه ما باشید.

انواع لک صورت
ابتدا بتر است بدانید که این لکه ها انواع مختلف دارند برخی از آنها ممکن است تنها اثر جای جوش های قبلی باشند ک بسیار درمان راحتی دارند یا برخی ناشی از بیماری های داخلی باشند که ابتدا باید بیماری درمان شود. انواع لک های پوستی عبارتند از:
لکهای ناشی از جای جوش:
اگر پوست شما مستعد جوش است احتمال بسیار زیاد صورتتان دارای لکه های بجا مانده از جوشهای بهبود یافته است. افراد زیادی هستند که از جای باقی مانده جوش های قدیمی خود شکایت می کنند. لکه ناشی از جوش روی پوست یکی از شایع ترین انواع لک است. اکثر محصولات ضد جوش مثل محلول آنتی آکنه ژنوبایوتیک دارای ترکیبات ضد لک نیز می باشند که در کنار درمان انواع جوش و آکنه به از بین بردن لک آنها نیز کمک میکنند. محصولات مراقبت از پوست جهت درمان جوش و از بین بردن لک را میتوانید از فروشگاه آرایشی و بهداشتی حنارا تهیه کنید.

لکهای ناشی از افزایش سن یا لک های کبدی:
لکه های کبدی در واقع لکه های قهوه ای رنگی هستند که روی نواحی از پوست که در معرض تابش مستقیم اشعه ماوراء بنفش قرار دارند، بروز می یابد. برخلاف نام آن، هیچ ارتباط مستقیمی بین کبد و لکه های صورت وجود ندارد. به لکه های کبدی لکه های سنی نیز گفته می شود؛ چرا که معمولا با افزایش سن نمایان می شوند.
برخی لکه های قهوه ای به دلیل افزایش سن و قرار گرفتن پوست شما در مقابل آفتاب، برای مدت طولانی، شکل می گیرند. کبد و لکه های صورت کبدی معمولا در افراد بالای ۵۰ سال بروز می یابد. البته سایر افراد نیز در معرض این عارضه قرار دارند. در موارد زیر احتمال ابتلا به لکه های سنی یا کبدی بیشتر است:
• افرادی که پوست روشن دارند
• افرادی که سابقه آفتاب سوختگی شدید دارند
• افرادی که روزانه زمان زیادی را در معرض نور مستقیم خورشید می گذرانند
• افرادی که اغلب اوقات در حال آفتاب گرفتن هستند
بهترین و موثرترین راه حل برای جلوگیری از ایجاد لک های کبدی بر روی پوست مصرف مداوم کرم ضد آفتاب است.
لکهای ناشی از اختلالات هورمونی:
لک بارداری یا ملاسما Melasma از نوع لکهای هورمونی هستند که به دلیل تغییرات هورمونی دوران بارداری ایجاد و تشدید میشوند. یک بیماری پوستی است که در آن لکههایی با تغییر رنگ قهوهای یا قهوهای مایل به زرد روی پیشانی، گونهها، لبها، بینی یا ساعدها در نتیجه تولید بیش از حد ناگهانی رنگدانه ی بدن ظاهر میشوند. در اوایل بارداری کوچک و کمرنگ هستند و بهتدریج بزرگتر و پررنگتر میشوند. این نوع از لکهای پوستی نیز با عامل وراثت و ژنتیک تشدید میشوند. قرارگرفتن مقابل نور خورشید نیز این لکها را تشدید میکند. مصرف قرصهای ضد بارداری نیز باعث لکهای مشابه لکهای بارداری میشود. وجود رنگدانههای اضافی پوست ناشی از تحریک بیش از حد ملانوسیتها، سلولهای تولید کنندهی رنگدانه است و این مورد میتواند توسط هورمونهای زنانهی استروژن و پروژسترون تشدید شود. به همین دلیل است که بارداری یا مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری میتوانند نقش مهمی در گسترش لک صورت بازی کنند. این لکها معمولاً یک سال پس از پایان بارداری کاملاً بهبود مییابد. همچنین مدتی پس از قطع مصرف قرصهای بارداری محو میشود. در برخی از افراد، ملاسما تا سالهای طولانی و یا حتی در تمام طول عمر وجود دارد. برای مواقعی که ملاسما به خودی خود برطرف نمیشود، روشهایی برای درمان و از بین بردن لکهای صورت وجود دارد.

لکهای پوستی ایجاد شده در نتیجه مصرف بعضی از داروها:
داروهایی مانند دی پنیسیلامین، کلرپرومازین، هیدانتوئین، داروهای ضد سرطان و ضد مالاریا و همچنین استفاده کنترل نشده و بلند مدت از ماینوسیکلین که برای درمان و بهبود جوشهای پوستی دوران جوانی تجویز میشود در ایجاد لکهها و تیرگیهای پوست موثر هستند.
لکههای ناشی از مصرف این داروها با قرار گرفتن در زیر تابش نور آفتاب پررنگ تر میشود. اینطور برجسته تر جلوه میکنند. با این حال قطع مصرف این داروها تاثیرات مثبتی در کمرنگ تر شدن و یا درمان چنین لکههایی خواهد داشت.
لکهای پوستی ایجاد شده در اثر برخی بیماری ها:
بیماریهایی چون نارسایی کلیوی، سیروز کبدی و روماتیسم سبب ایجاد طیف وسیعی از لکههای تیره رنگ بر روی پوست میشود. حملات آسماتیک ایجاد شده در نتیجه ابتلا به نارساییهای کبدی و کلیوی و آسم نیز به ایجاد لکههای پوستی میانجامد. اثرات این تیرگیها به طور معمول بین سه روز تا یک هفته بر روی پوست باقی خواهند ماند.
لکههای پوستی ایجاد شده در نتیجه فقدان برخی از ویتامین ها:
فقدان ویتامین A: کمبود این ویتامین در بدن به ایجاد لکههایی متعدد با حالت برجسته (مانند پوست مرغ) منجر میشود.
فقدان ویتامین B12: لکه لکههای متعدد ایجاد شده بر روی پوست که عمدتا نژادهایی با پوست تیرهتر را تحت تاثیر قرار میدهند. در نتیجه کمبود ویتامین B12 پدیدار میشوند.فقدان اسید اسکوربیک که نوعی ویتامین C محسوب میشود. کمبود اسید فولیک در بدن و ابتلا به انواع کم خونی نیز منجر به ایجاد لکههای پوستی خواهند شد.
فرکل یا کک و مک:
فرکل یا لکههای رنگی کوچک که گاها در دیدگاه عموم به شکل خال میباشند، که در مناطق در معرض نور بدن ایجاد میشوند و عمدتا به پوست صورت و دست زده میشوند. این ضایعات به خصوص در کسانی که پوست روشن، چشمان آبی و موهای قرمز یا بلوند دارند، به طور شایع دیده میشود نقش وراثت در شیوع این بیماری بیشتر از سایر موارد میباشد و بهطور کلّی، افرادی که رنگ پوست و موی آنها روشنتر است بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند و این افراد بهتر است که روشهای درمان کک و مک صورت را با جدّیت بیشتری دنبال نمایند؛ زیرا احتمال بازگشت این عارضهی پوستی در این افراد بیشتر است. بعد از وراثت، عوامل دیگری همچون مشکلات هورمونی نیز میتوانند به میزان قابل توجّهی احتمال شیوع این مشکل پوستی را افزایش دهند و به همین دلیل است که مبتلایان به این عارضهی پوستی باید ضمن استفاده از روشهای درمان برای ریشهکنسازی این مشکل، مشکلات هورمونی خود را نیز برطرف نمایند تا احتمال عود این بیماری کاهش یابد.