اگزما چیست؟
در بیماری اگزما (آماس پوست)، پوست دچار خارش، قرمزی، التهاب و پوسته ریزی میشود.دلایل بروز این عارضه هنوز بر پزشکان روشن و مشخص نیست؛ اما این بیماری معمولاً در افرادی که حساسیت (آلرژی) دارند، بیشتر بروز میکند. بیماری اگزما گاهی ریشهی ژنتیکی دارد و ممکن است در بین اعضای یک خانواده شایع باشد . اگزما تقریباً همیشه همراه با خارش است. بیماری اگزما، کهیر پوستی و… از عارضههای شایع در میان افراد است. این مشکل میتواند نوزادان، کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری واگیردار نبوده و معمولاً مهلک نیست. بااینحال، میتواند موجب ناراحتی و پریشانی شما گردد. ترکیبی از اقدامات خود مراقبتی و مصرف دارو میتواند در درمان اگزمای پوستی به شما کمک کند.

انواع اگزما
درماتیت آتوپیک
از رایج ترین اشکال اگزما، درماتیت آتوپیک میباشد. شروع این بیماری در دوران کودکی آغاز شده و با افزایش سن خفیف میشود، این بیماری ممکن است در بزرگسالی از بین برود. دکتر بیماریهای پوست این بیماری را تریاد آتوپیک به معنای سه گانه معرفی میکند، زیرا افراد مبتلا اغلب سه بیماری را تجربه میکنند، دو بیماری دیگر تب یونجه و آسم هستند. بیشتر افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک، به دو بیماری دیگر نیز مبتلا میباشند.

درماتیت تماسی
اگر پوست شما هنگام تماس با یک سری از مواد، قرمز و تحریک میشود، شما مبتلا به درماتیت تماسی هستید. درماتیت تماسی شامل دو نوع میباشد که یک نوع آن درماتیت تماسی آلرژیک میباشد، این نوع درماتیت در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن، به مواد تحریککننده سطحی از جمله فلزات اتفاق میافتد. ولی نوع دیگر که درماتیت تماسی تحریک کننده است در اثر تحریک پوست به وسیله یک ماده شیمیایی ایجاد میشود.

اگزمای دیشیدروتیک
اگزمای Dyshidrotic که معمولا در زنان نسبت به مردان بیشتر اتفاق می افتد، به صورت تاولهای کوچکی در ناحیه دستها و پاها ظاهر میشود.
اگزمای دست
این نوع از بیماری، فقط در نواحی دست ظاهر میشود، که به اگزمای دست معروف است. شاغل بودن در محلی که استفاده از مواد شیمیایی تحریک کننده پوست بسیار زیاد است مانند: نظافت کاری یا آرایشگری، ممکن است باعث ایجاد این نوع درماتیت شود.

نورودرماتیت
این نوع درماتیت، رفتاری مشابه با درماتیت آتوپیک را از خود نشان می دهد و می تواند لکه ها ضخیم و پوسته پوسته شده را روی نواحی درگیر شده ایجاد نماید.
درماتیت سکهای
درماتیت سکهای، همین طور که از اسمش پیداست، میتواند لکه و زخمهای سکهای را بر روی پوست شما ایجاد کند. این نوع حساسیت پوستی با خارش زیادی همراه است و تفاوت زیادی با سایر درماتیتها دارد.
درماتیت استازیس
درماتیت استازیس که با خارش، درد، قرمزی و تورم همراه است، در اثر نشت مایعات از رگهای ضعیف شده خونی به داخل پوست اتفاق میافتد.
علت اگزما چیست؟
علت اصلی ایجاد اگزما نامشخص است ولی پزشکان بر این باور هستند که اگزمای پوستی در اثر واکنش بیش از حدسیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل ناشناخته و محرک می باشد.
علت های دیگر این بیماری عبارتند از:
• استرس
• حساسیت های غذایی
• مواد شیمیایی موجود در هوا
• داشتن حیوان خانگی
• میکروب ها ( ویروس ها، باکتری ها و بعضی از قارچ ها)
• مصرف دخانیات
• تماس با حیوانات
• پوست خشک
• آب و هواب بیش از اندازه گرم یا سرد
• عفونت
• تماس با مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده، عطرها و رنگ ها
• هورمون ها
• تعریق
درمان خانگی موثر در اگزما:
مواد طبیعی مانند ژل آلوئه ورا و روغن نارگیل میتوانند پوست خشک و ترک خورده را مرطوب کنند. این مواد همچنین میتوانند برای کاهش تورم و پیشگیری از عفونت، با التهاب و باکتریهای مضر مقابله کنند.
درمانهای طبیعی نمیتوانند اگزما را درمان کنند، اما میتوانند به مدیریت علائم کمک کرده و از شعله ور شدن آن جلوگیری کنند. در ادامه بهترین روشهای درمانی طبیعی برای اگزما را با هم بررسی میکنیم
1- سرکه
سرکه به عنوان بهترین داروی خانگی برای جای زخم اگزما شناخته می شود. خواص ضد باکتری و ضد قارچی سرکه در روشن شدن جای زخم های اگزما به طور طبیعی و سریع موثر است. بدین منظور برای استفاده از سرکه دستورالعمل زیر را دنبال کنید:
در یک فنجان آب 2-3 قاشق چای خوری عسل و سرکه سیب اضافه کنید و سپس به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید و روزانه 2 بار برای کاهش زخم های اگزما بنوشید.
2- روغن نارگیل
روغن نارگیل از گوشت نارگیل استخراج میشود و میتواند به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی برای کمک به درمان اگزما استفاده شود.
براساس نظر انجمن ملی اگزما، خاصیت ضد باکتری روغن نارگیل میتواند باعث کاهش باکتریهای استافیلوکوک روی پوست شده و به جلوگیری از عفونت کمک کند. این کار برای افراد مبتلا به بیماری اگزما پوستی مهم است زیرا ممکن است لکهای پوستی، ملتهب شده، ترک خورده و ضمن ترشح، باعث ورود باکتری شوند.
برای بهره بردن کامل از خواص روغن نارگیل هنگام استفاده روی پوست، روغن بکر یا تهیه شده به روش پرس سرد را انتخاب کنید که بدون مواد شیمیایی فرآوری شده باشد.
3- روغن آفتابگردان
روغن آفتابگردان از دانههای آفتابگردان استخراج میشود. تحقیقات نشان داده که این ماده از لایه خارجی پوست محافظت کرده و به حفظ رطوبت درون پوست و جلوگیری از ورود باکتریها به آن کمک میکند. روغن آفتابگردان همچنین پوست را آبرسانی کرده و ممکن است خارش و التهاب را تسکین دهد.
روغن آفتابگردان را میتوانید (ترجیحاً پس از استحمام در حالی که پوست هنوز مرطوب است) بدون رقیق کردن و مستقیماً روی پوستتان استفاده کنید.
4- نارون کوهی
از پوست و برگ درختچه نارون کوهی یک ماده قابض استخراج میشود. قرنهاست که از این گیاه به عنوان یک درمان موضعی برای التهاب پوست استفاده میشود. با این حال، تحقیقات در مورد استفاده از نارون کوهی برای کمک به درمان اگزما هنوز کامل نیست.
این درمان اغلب برای آرام کردن پوست ملتهب، خشک کردن نقاط دارای ترشح و کم کردن خارش استفاده میشود.
5- کرم گل همیشه بهار (کالاندولا)
کرم گل همیشه بهار (کالندولا) نوعی داروی گیاهی است. گل همیشه بهار قرنهاست به عنوان یک داروی سنتی برای بهبود التهابات پوستی، سوختگی و بریدگی استفاده میشود.
اینطور تصور میشود که این کرم، جریان خون در مناطق آسیب دیده یا ملتهب را بهبود میبخشد و به آبرسانی پوست و مبارزه با عفونت کمک میکند.
تحقیقات در مورد اثربخشی گیاه گل همیشه بهار برای اگزما کافی نیست. اما بسیاری عنوان کردهاند که استفاده از آن، کمک کننده است.
6- بابونه
حتما در مورد خواص گیاه بابونه برای سلامت پوست شنیدهاید. بابونه یکی از قدیمیترین و پرمصرفترین گیاهان دارویی جهان است. متخصصان طب مکمل، اغلب آن را برای درمان التهابات موضعی مانند اگزما تجویز میکنند.
شواهد مربوط به استفاده موضعی از بابونه پراکنده است؛ اگرچه مطالعهای در سال 2020 گزارش داد که بابونه در فرمولاسیون نانو امولژل (نوعی امولسیون که حاوی ذراتی به اندازه نانومتراست) در بهبود ضایعات اگزما در موش صحرایی موثر بوده است.
چای بابونه ابتدا سرد شده و سپس به صورت موضعی برای درمان اگزمای پوستی استفاده میشود. با این حال، باید با احتیاط استفاده شود زیرا ممکن است در برخی افراد باعث درماتیت تماسی آلرژیک شود.
7- شیرین بیان
جالب است بدانید یکی از خواص شیرین بیان برای پوست، کمک به درمان اگزما است. ریشه شیرین بیان مدت زیادی است که در طب طبیعی برای کاهش التهاب و تحریک پوست استفاده میشود. برخی تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که یک ترکیب خاص در شیرین بیان، به نام گلیسرتینیک اسید، در درمان اگزما (حداقل در موشها) مفید بوده است.
برخی شواهد نشان میدهد که فرآوردههای موضعی حاوی گلیسرتینیک اسید میتواند به کاهش شدت، مدت زمان و دفعات شعله ور شدن اگزما در انسان کمک کند.
علیرغم فواید بالقوه، به نظر میرسد اسید گلیسرتینیک باعث افزایش فشار خون شده و در صورت مصرف بیش از حد، باعث ایجاد مشکلات قلبی یا عضلانی میشود. در حالی که تصور میشود استفاده موضعی از ریشه شیرین بیان بیخطر است، بهتر است قبل از امتحان آن، با پزشک مشورت کنید.
8- ژل آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا از برگهای گیاه آلوئه گرفته میشود. قرنهاست که مردم از ژل آلوئه ورا برای درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده میکنند و یکی از کاربردهای معمول آن، تسکین اگزماست.
در یک بررسی سیستماتیک در سال 2015، اثرات آلوئه ورا بر سلامت انسان بررسی شد. محققان گزارش کردند که این ژل دارای خواص زیر است:
• ضد باکتری
• ضد میکروب
• تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
• التیام دهنده زخم
اثرات ضد باکتری و ضد میکروبی که ممکن است در صورت بروز خشکی و ترک پوست در فرد محتمل باشد، میتواند از بروز عفونتهای پوستی جلوگیری کند. خاصیت ترمیمکنندگی زخم در آلوئهورا میتواند پوست ترک خورده را تسکین داده و باعث ترمیم آن شود.
شما میتوانید ژل آلوئه ورا را از فروشگاههای بهداشتی خریداری کنید و یا گیاه آن را خریداری کرده و ژل را مستقیماً از برگهای آن استخراج کنید.
فرآوردهها میتوانند حاوی مواد نگهدارنده، الکل، مواد معطر و رنگ باشند که همگی باعث تحریک پوست حساس میشوند. الکل و سایر مواد خشک کننده پوست میتوانند اگزما را بدتر کنند.
برای بررسی حساسیت پوستی با مقدار کمی ژل شروع کنید. گاهی اوقات آلوئه ورا می تواند باعث سوزش یا گز گز پوست شود. با این حال، به طور کلی برای بزرگسالان و کودکان ایمن و اثربخش است.
9- عسل
عسل ماده ضد باکتری و ضد التهاب طبیعی است و مردم قرنهاست که از آن برای التیام زخم استفاده میکنند.
نتیجه یک بررسی تأیید میکند که عسل میتواند به بهبود زخمها و تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کند؛ به این معنی که میتواند به بدن در مبارزه با عفونتها کمک کند.
در یک بررسی دیگر نیز آمده است که عسل برای درمان انواع بیماریهای پوستی از جمله سوختگی و زخم مفید است و دارای قابلیت ضد باکتری است.
در صورتی که عسل مستقیماً روی اگزما قرار گیرد میتواند ضمن مرطوب سازی پوست و تسریع ترمیم، از بروز عفونت جلوگیری کند.
برای درمان اگزما سعی کنید قسمت مورد نظر را به کمی عسل آغشته کنید. محصولات عسل مانوکا که برای مراقبت از زخم و استفاده روی پوست تولید میشوند نیز، در بسیاری از داروخانهها موجود است.
10- روغن درخت چای
روغن درخت چای از برگهای درخت ملالوکا آلترنیفولیا (Melaleuca alternifolia) استخراج میشود. مردم اغلب از این روغن برای کمک به مشکلات پوستی از جمله اگزما استفاده میکنند.
در یک بررسی در سال 2013، در این روغن خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ترمیم کننده زخم شناسایی شد. این محصول میتواند به درمان خشکی پوست و خارش کمک کرده و از عفونت جلوگیری کند.
همیشه اسانسهای روغنی را قبل از استفاده روی پوست رقیق کنید. سعی کنید روغن درخت چای را با یک روغن حامل مانند روغن بادام یا روغن زیتون مخلوط کنید و سپس از محلول حاصل از آن استفاده کنید. البته برخی محصولات حاوی روغن درخت چای، به صورت رقیق شده فرموله شدهاند.